Al ruim 30 jaar onderzoek ik mijn eigen vragen op het gebied van eetgedrag, voeding, gezondheid, persoonlijke groei en ontwikkeling. Voor mij zijn eetbuien, fysieke voedselverslaving, kwetsbaarheid en zelfbeeld belangrijke thema’s. Nergens vond ik ‘de oplossing’, werd ik echt moedeloos en ontstond een vicieuze cirkel van gewichtsschommelingen, stemmingsklachten, fysieke klachten, medische aandoeningen en uiteindelijk de diagnose Binge Eating Disorder.
Waarom zag ik niet de resultaten die mij beloofd werden terwijl ik alles ‘goed’ deed? Ik begon me steeds vaker af te vragen of dit aan mijn inzet lag of aan de dingen die ik probeerde. Waren het mijn oplossingen of vooral die van diegene die ze bedacht had? Kloppen de uitgangspunten waarop deze oplossingen bedacht zijn eigenlijk wel voor mij of zou dit voor iedereen uniek kunnen zijn?
In 2015 koos ik voor een gastric bypass, dit was voor mij en mijn lichaam een goede keuze en heeft mijn leven voorgoed veranderd. Het heeft mij ongelofelijk veel inzicht gegeven in mijn eetgedrag, mijn opvattingen en overtuigingen over wat ik denk dat voor mij gezondheid of geluk betekent en wat wel of niet voor mij en mijn lichaam werkt. Ik heb geleerd dat afvallen en slanker zijn voor mij niet gelijk staan aan gezond of gelukkig zijn.
Mijn eetgedrag wordt beïnvloed door hoe ik slaap en ik slaap beter als ik meer beweeg. Meer bewegen voelt niet meer als een opgave als ik iets doe wat ik leuk vind en het kan doen op een moment dat het uitkomt. Dat betekent dat ik tijd en ruimte voor mezelf moet durven innemen terwijl dit soms lastig voor me is. Als ik eerlijk ben, komt dat omdat ik bang ben om anderen te kort te doen en onzeker kan zijn over wat anderen van mij vinden. Me kwetsbaar opstellen vind ik moeilijk, hierover praten is dus niet vanzelfsprekend.
Sinds ik uitga van de wisselwerking tussen deze aspecten in mijn leven en door stap voor stap dingen uit te proberen, heb ik ontdekt wat voor mij werkt. Maar wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Om verschillende redenen lukt het niet altijd even goed om dit te zien of te voelen. Of durf je niet op je eigen antwoorden te vertrouwen. We zijn vaak geneigd alleen te kijken en te reageren op wat direct zichtbaar en voelbaar is. We verliezen uit het oog wat het grotere plaatje is. Mensen en informatie uit onze omgeving beïnvloeden ons en geven ons soms tegenstrijdige informatie. We doen aannames over wat gezondheid en geluk is. Dat is waarom het moed vraagt om dit onderzoeken en met zelfvertrouwen te doen wat goed is voor jou. Accepteren wat over jezelf gaat en wat niet. Voor mij betekent dit vrijheid. De vrijheid om me te uiten op de manier die ik wil, te voelen wat ik voel, te zeggen wat ik wil zeggen.
Sinds 2003 werk ik als hulpverlener en zie ik mensen op hun kwetsbaarst. Soms wanhopig omdat ook zij zich niet begrepen, gehoord of gezien voelen. Beinvloed door wat anderen denken, vinden of zeggen. Vaak vanuit de beste bedoelingen, maar als je je kwetsbaar voelt, verlies je jezelf snel uit het oog. De oplossing zit echter eigenlijk altijd jou zelf, een integrale aanpak werkt het beste. Samenhang en wisselwerking zien en durven doen wat echt past!
Ik heb een opleiding gedaan tot integratief coach bij het Institute for Integrative Nutrition. Daaruit is Echo Coaching ontstaan: een plek waar ik mijn levens-, werk- en studie ervaring combineer zodat jij op maat gecoacht kunt worden op vragen over eetgedrag, voeding, gezondheid en geluk.
Aangesloten bij:
+31644545415
sandra@echo-coaching.com
KVK78548373 | NL32KNAB0503485977
Bio-IINdividuality, Could One Conversation Change Your Life?, Integrative Nutrition and Institute for Integrative Nutrition are trademarks owned by Integrative Nutrition Inc. © 2005 Integrative Nutrition Inc. (used with permission) © 2007 Integrative Nutrition Inc. (used with permission)
2022 echo-coaching | @ ontwerp: jossiedesign.nl